Ga naar de inhoud
Home » Over het netwerk

Over het netwerk

Het Climate Obstruction NL onderzoeksnetwerk brengt academici, onderzoeksjournalisten en NGO-onderzoekers samen die onderzoek doen naar klimaatobstructie in Nederland. Climate Obstruction NL is een initiatief van Martijn Duineveld (Associate Professor, Wageningen Universiteit), in samenwerking met Linda Knoester (Solid Sustainability Research) en Alexander Beunder (Platform Authentieke Journalistiek). Ons netwerk is vergelijkbaar met het Climate Social Science Network (CSSN), een wereldwijd netwerk gericht op academisch klimaatonderzoek, gevestigd aan Brown University, Verenigde Staten. We stimuleren bewust sectoroverschrijdende samenwerking, terwijl we ons bewust zijn van onze verschillende rollen, benaderingen en sterktes.

Climate Obstruction NL verbindt onderzoekers naar klimaatobstructie om kennisuitwisseling en onderzoekssamenwerking te bevorderen. Het biedt een aanspreekpunt voor vragen over klimaatobstructie van beleidsmakers, de media, academici, studenten, NGO’s, investeerders, bedrijfsleiders en het publiek. Onze website geeft een overzicht van een selectie van Nederlandse klimaatobstructie-onderzoekers en hun expertise, relevante evenementen en sonderzoek. We zijn van plan om workshops en conferenties te organiseren voor netwerkleden, en informatiesessies en activiteiten die toegankelijk zijn voor belanghebbenden en de samenleving.

Blijf op de hoogte door onze LinkedIn pagina te volgen. Heb je vragen, feedback of verzoeken? Neem contact met ons op via e-mail.

Uitgangspunten

Doel van netwerk

  • Climate Obstruction NL is een netwerkorganisatie.
  • Het heeft tot doel kennisuitwisseling en onderzoekssamenwerking te bevorderen.
  • De deelnemers aan het netwerk nemen deel op persoonlijke titel.
  • Er worden geen (normatieve of feitelijke) uitspraken gedaan in naam van het netwerk.

Onafhankelijkheid leden 

  • De rollen en belangenverschillen tussen journalisten, NGO’s en wetenschappers worden erkend en de  verschillende doelen en rollen van kennis binnen verschillende velden zijn onderdeel van constante zelfreflectie. 
  • Het netwerk representeert niet, noch is verantwoordelijk voor de uitspraken of geschreven stukken van de individuele deelnemers.
  • De deelnemers behouden hun onafhankelijkheid van andere deelnemers en van het netwerk.

Financiering

  • Financiën van het netwerk worden publiek gedeeld op de website. 
  • Fondsen beschikbaar voor het netwerk worden niet gebruikt voor de leden.
  • Er wordt geen contributie van de leden verwacht. 
  • Het netwerk heeft geen winstoogmerk.

Samenwerkingsbeleid

Iedereen die onderzoek doet naar een vorm van klimaatobstructie of klimaatverantwoordelijkheid is welkom bij ons netwerk, zolang hun werk geen winstoogmerk heeft. Onder onze leden bevinden zich academici, journalisten en NGO-onderzoekers. Om deel te nemen aan het netwerk, vragen we je akkoord te gaan met ons samenwerkingsbeleid en dit formulier in te vullen.

We staan open voor samenwerking met non-profit organisaties en mensen die zich niet strikt richten op onderzoek naar klimaatobstructie, maar dezelfde waarden en/of doelen hebben als wij. Neem contact met ons op als je wilt samenwerken.

Ons doel

Het analyseren, begrijpen en blootleggen van klimaatobstructie in Nederland, in het bijzonder misinformatie, vertragingstactieken, greenwashing, beïnvloeding en machtsstructuren die klimaatactie tegenhouden, om een rechtvaardige transitie naar een post-fossiele en rechtvaardige samenleving te versnellen.

Onze waarden

De principes van academische integriteit: eerlijkheid, zorgvuldigheid, transparantie, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid; De journalistieke code: waarheidsgetrouwe, onafhankelijke, eerlijke en transparante berichtgeving.

Uitsluitingsbeleid

Wij werken niet samen met en accepteren geen fondsen van partijen waarvan de doelen en waarden in strijd zijn met de onze, zoals partijen die het gebruik van fossiele brandstoffen uitbreiden, mensen en de natuur uitbuiten, de overgang naar een post-fossiele en rechtvaardige wereld vertragen of desinformatie promoten. Meer specifiek werken we niet samen met en accepteren we geen fondsen van organisaties die betrokken zijn bij de exploratie en productie van kolen, olie en gas (we gebruiken de GOGEL en GCEL lijsten als referentie, plus lobby organisaties en door de fossiele industrie gefinancierde denktanks), mensenrechtenschendingen en wapenproductie (elk bewijs hiervan leidt tot uitsluiting), ontbossing (elk bedrijf in de Forest 500 met een score lager dan 60% in de meest recente beoordeling), en industriële landbouw (bedrijven met inkomsten uit industriële landbouw, gedefinieerd als grootschalige monocultuur met veel kunstmest en pesticiden, en grootschalige veeteelt). We werken ook niet samen met en accepteren geen geld van financiële instellingen die nog steeds investeren in fossiele brandstoffen.

Waarom onderzoek naar klimaatobstructie in Nederland?

Nederland loopt al sinds de jaren tachtig voorop bij het erkennen van klimaatverandering. Helaas kan het niet worden beschouwd als een klimaatheld. De regering geeft de voorkeur aan door de industrie gewaardeerde “positieve” maatregelen, zoals het creëren van subsidies voor “duurzame” olieraffinaderijen en het behouden van €37 miljard aan jaarlijkse fossiele subsidies. De uitstoot in Nederland mag dan op papier zijn afgenomen, maar het land heeft nog een lange weg te gaan in de transitie naar een meer klimaatrechtvaardige en post-fossiele samenleving. Nederland is een van de grootste uitstoters in Europa en de Nederlandse economie is nog steeds sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen. In 2022 stond Nederland zelfs op de vijf-na-laatste plaats van Europese landen wat betreft gebruik van hernieuwbare energie. Dit is zorgwekkend, zeker gezien het feit dat belangrijke industrieën zoals de chemische industrie sinds halverwege de jaren 2010 geen significante emissiereducties hebben doorgevoerd en momenteel geen plannen hebben om dit op korte termijn te doen.

Een deel van de vertraging in de uitvoering van effectief klimaatbeleid is te wijten aan de obstructie van regelgeving door industrieën met een hoge uitstoot en staatsactoren, die tactieken zoals twijfel zaaien en lobbyen gebruiken. De Nederlandse geschiedenis van klimaatbeleid en actie is er daarom een van grote ambities die teniet worden gedaan door klimaatobstructie, een verzamelnaam voor verschillende obstakels die effectieve klimaatmitigatie in de weg staan. Volgens Ekberg et al. (2023) variëren deze obstakels van ‘letterlijke ontkenning van antropogene klimaatverandering tot het tegenwerken, vertragen of verwerpen van effectief klimaatbeleid, op bedrijfs-, overheids-, maatschappelijk en individueel niveau (…).’

Wij geloven dat academisch, journalistiek en NGO onderzoek naar klimaat obstructie belangrijk is vanwege de potentiële maatschappelijke impact:

  • Het biedt een alternatief voor en een bijdrage aan onderzoek naar duurzaamheidstransities en klimaatbeleid, specifiek gericht op de implementatie en effectiviteit van klimaatbeleid;
  • Het draagt bij aan de verdieping van onderzoeksjournalistiek en zorgt voor media-aandacht voor klimaatactie en -inactie;
  • Het biedt een kennisbasis voor NGO’s die werken aan klimaat verantwoordelijkheid, wetgeving en het bestrijden van klimaat criminaliteit (bijvoorbeeld in rechtszaken);
  • Het draagt bij aan het kweken van begrip voor de mogelijke wegen en obstakels naar een klimaat rechtvaardige en post-fossiele samenleving;
  • Het draagt bij aan het creëren van ruimte voor alternatieve beleidsmaatregelen, acties en toekomsten voorbij de status quo, zoals ontgroei, regeneratieve economieën, enzovoort.

Climate obstruction NL, een onderzoeksagenda

In de Nederlandse context hebben slechts enkele tientallen rapporten, academische artikelen en journalistieke werken aangetoond hoe verschillende vormen van klimaat obstructie de transitie naar een duurzame, klimaatneutrale samenleving belemmeren. Een aantal Nederlandse academici, journalisten en onderzoekers werkzaam bij maatschappelijke organisaties hebben verschillende vormen van klimaat obstructie blootgelegd, zoals het verspreiden van desinformatie, vertragingstactieken, de zeer effectieve marketing van de fossiele industrie en de nauwe banden van de fossiele  en agro-industrie met Nederlandse universiteiten en de politiek. Er moet nog meer werk worden verricht om volledig in kaart te brengen en te begrijpen hoe de olie- en gasindustrie en andere grote vervuilers effectieve klimaatmitigatie hebben belemmerd en nog steeds belemmeren.

Voor Nederland stellen we een onderzoeksagenda voor met een focus op:

  • De productie en verspreiding van desinformatie over het klimaat
  • De productie en verspreiding van ‘discources of climate delay’
  • ‘Greenwashing’: de normalisering van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en ‘petrocultures’ door de olie- & gasindustrie en afhankelijke industrieën: luchtvaart, landbouw, staalindustrie, enzovoort
  • De geschiedenis van klimaatobstructie door bedrijven en overheden
  • Lobbyen, draaideuren en netwerkcorruptie als obstructie
  • Fossiele (legitimerende) infrastructuren en investeringen als obstructie

Referenties

Brulle, J. T. Roberts and M.C. Spencer (2014) ‘Climate Obstruction across Europe’, Oxford University Press. https://cssn.org/news-research/europe-volume/

Duineveld, M., Dix, G., Plets, GJ, Huzier, V. (2024) ‘Climate Obstruction in the Netherlands: Strategic and systemic obstruction of Dutch climate policies (1980-present)’ in Brulle, J. T. Roberts and M.C. Spencer (Eds.) ‘Climate Obstruction across Europe’, Oxford University Press. https://cssn.org/news-research/europe-volume/

Ekberg, K.; Forchtner, B.; Hultman, M.; Jylhä, K. M (2022). Climate Obstruction: How Denial, Delay and Inaction Are Heating the Planet; Taylor & Francis. https://doi.org/10.4324/9781003181132.