Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » ‘Climate Obstruction across Europe’ boek publicatie

‘Climate Obstruction across Europe’ boek publicatie

Het boek ‘Climate Obstruction across Europe’ is gratis te lezen op de website van het Climate Social Science Network (CSSN).

Het hoofdstuk over klimaatobstructie in Nederland is geschreven door Martijn Duineveld, Guus Dix, Gertjan Plets en Vatan Hüzeir. Lees de samenvatting hieronder.

🇪🇺 Klimaatobstructie in Europa en in Nederland

😥 Ondanks tientallen jaren van pogingen om klimaatverandering aan te pakken, zijn de wereldwijde broeikasgasemissies niet afgenomen. Europa, hoewel beschouwd als een leider in klimaatmaatregelen, kampt met tegenstanders die de vooruitgang actief belemmeren.

3️⃣ Er zijn drie belangrijke vormen van strategische klimaatobstructie in Nederland: ontkenning en twijfel zaaien, discursieve kaders die gunstig zijn voor de fossiele industrie, en intensieve lobby- en netwerkcampagnes.

🦄 Ontkenning en twijfel: Nederlandse klimaatontkenners zoals Frits Böttcher en later Guus Berkhout, gefinancierd door de fossiele industrie, hebben actief desinformatie verspreid over klimaatverandering. Zij gebruikten argumenten zoals “CO2 is goed voor planten” en betwijfelden de invloed van menselijke activiteiten op de opwarming van de aarde. Deze campagnes beïnvloedden het publieke debat en politieke beslissingen aanzienlijk.

🏭 Framende verhalen: Grote bedrijven zoals Shell hebben hun publieke communicatie aangepast om klimaatverandering niet langer te ontkennen, maar in plaats daarvan vertragingstactieken te gebruiken. Ze promoten technologische oplossingen die vaak nog niet bewezen zijn en schuiven de verantwoordelijkheid voor emissiereductie af op consumenten en toekomstige technologieën. Dit staat bekend als ‘greenwashing’.

🙀 Lobby- en netwerkcampagnes: De nauwe banden tussen de industrie en de overheid stellen bedrijven in staat om wetgeving te beïnvloeden. Lobbygroepen zoals VNO-NCW en informele netwerken zoals ABDUP en PHAUSD hebben succesvol regulerende maatregelen geblokkeerd door direct toegang tot politieke besluitvormers te hebben.